Przepis na drink Espresso martini
Kilka słow wstępu o drinku Espresso martini
Espresso Martini to zimny, kawowy koktajl którego składnikami są: wódka, espresso, likier kawowy i syropu cukrowego. Koktajl to nie ‘martini’ jak mogłaby wskazywać jego nazwa – nie zawiera on w sobie ginu ani wermutu. Pierwotna receptura zawierała równe części Absolut Vanilla i Kahlua, jedną porcję espresso i cukru zamiast syropu cukrowego.
Istnieje kilka historii dotyczących powstania tego kawowego drinka. Jedną z najbardziej znanych jest ta, że Espresso Martini został stworzony przez Dicka Bradsella pod koniec lat 80. ubiegłego wieku w Freds Club w Londynie dla młodej damy, która poprosiła o coś, co: “Wake me up, and then fuck me up.”.
Espresso Martini znajduje się na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA).
Składniki
- Wódka - 50 ml
- Likier kawowy (np. Kahlua) - 10 ml
- Syrop cukrowy – według własnych preferencji (polecam 5-10ml)
- 1 mocne espresso (lub mocna kawa – polecam około 60-90ml)
- Lód