Przepis na drink Moscow Mule
Kilka słow wstępu o drinku Moscow Mule
Moscow Mule to koktajl zrobiony z wódki, imbirowego piwa i soku z limonki, przyozdobiony plasterkiem lub kawałkiem limonki. Moskiewski Muł tradycyjnie podawany jest w miedzianych kubeczkach, które szybko przejmują i utrzymują niską temperaturę napoju. Drink ten jest bardzo orzeźwiający – idealny na letni upalny dzień. Nie jest to drink rosyjski (jak mylnie mogłaby to sugerować nazwa).
Historia powstania drinka Moscow Mule
W 1941 r. John G. Martin z Heublein, dystrybutor napojów alkoholwym i żywności na wschodnim wybrzeżu oraz Jack Morgan, właściciel baru Cock’n Bull w Sunset Strip w Hollywood spotkali się w barze w Los Angeles. Razem wymyślili drink Moscow Mule (Moskiewski muł), mieszając piwo imbirowe z wódką Smirnoff i lionką – wszystko to aby sprzedać nadmierne zapasy piwa.
Zamówili oni specjalnie grawerowane kubki miedziane, a Martin wyruszył na sprzedaż pomysłu w barach całego kraju. Kupił jeden z pierwszych aparatów Polaroid i poprosił barmanów o pozowanie z miedzianym kubkiem Moscow Mule i butelką wódki Smirnoff. Następnie zostawiał jedną kopię zdjęcia w barze a drugą zabierał do baru obok, aby pokazać im, że ich konkurenci sprzedają ‘Moskiewskiego Muła’.
Składniki
- Wódka - 40ml
- Piwo imbirowe (np. Gingers) - 140ml
- Sok z limonki – 20ml
- Lód (kruszony)
- Cząstki limonki i listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)