Przepis na drink Shirley Temple
Kilka słow wstępu o drinku Shirley Temple
Shirley Temple to bezalkoholowy, słodki drink zawierający napój o smaku imbirowym (Ginger ale), odrobinę grenadyny oraz wiśnie maraschino. Wiele nowych przepisów zawiera także lemoniadę lub gazowany napój o smaku limonki-cytryny (lemon-lime soda) – w tym przepisie używamy sprite’a.
Kim była Shirley Temple?
Shirley Temple (ur. 23 kwietnia 1928 w Santa Monica, zm. 10 lutego 2014 w Woodside) to amerykańska aktorka filmowa, piosenkarka, tancerka, businesswoman i dyplomatka. Aktorka dziecięca o światowej sławie. Zagrała w ponad 40 filmach w latach 30. XX wieku. American Film Institute umieścił ją na osiemnastym miejscu na liście największych aktorek wszech czasów (The 50 Greatest American Screen Legends).
Historia powstania drinka
Koktajl mógł zostać wymyślony przez barmana w restauracji Chasen’s w West Hollywood w Kalifornii, dla ówczesnej aktorki dziecięcej Shirley Temple. W późniejszym czasie pojawiły się wątpliwości co do prawdziwości tej historii. Sama Temple nie była fanem tego drinka, w wywiadzie dla NPR w 1986 roku powiedziała:
“The saccharine sweet, icky drink? Yes, well… those were created in the probably middle 1930s by the Brown Derby Restaurant in Hollywood and I had nothing to do with it. But, all over the world, I am served that. People think it’s funny. I hate them. Too sweet!”
W 1988 roku Temple wniosła pozew, aby zapobiec butelkowanej wersji napoju gazowanego używającego jej imienia.
Składniki
- Ginger ale (ja użyłem napoju „Schweppes – Ginger ale”) – 80ml
- Lemon-lime soda (np. “Sprite”) – 80ml
- Grenadyna – 5ml
- Lód
- Wiśnia Maraschino (do ozdoby)