Przepis na drink Irish coffee – kawa po irlandzku
Kilka słow wstępu o drinku Irish coffee – kawa po irlandzku
Irish coffee to koktajl składający się z gorącej kawy, irlandzkiej whisky, cukru oraz bitej śmietany.
Istnieje wiele różnych wariantów tego drinku (głównie zmiana rodzaju alkoholu) np.:
- Scottish coffee – ze szkocką whisky
- French coffee – z koniakiem lub brandy
- Spanish coffee – z sherry
- Russian coffee – z wódką
- Jamaican coffee – z ciemnym rumem.
Historia powstania Kawy po irlandzku
Kawa po irlandzku została stworzona zimą 1943 roku przez Joe Sheridana, szefa kuchni w Foynes Port niedaleko Limerick w Irlandii. Foynes było wówczas bazą lotniczą dla lotów transatlantyckich, które często przewoziły osobistości polityczne lub hollywoodzkie. Baza lotnicza była zwykle tylko przystankiem na dłuższe loty w celu zatankowania i często z powodu pogody pasażerowie musieli zostać na noc, a nowa restauracja została stworzona, aby zaspokoić tych dostojnych pasażerów.
Pewnego wieczoru samolot musiał zawrócić do bazy Foynes Air w połowie podróży. Szef kuchni Joe Sheridan, czując empatię dla spóźnionych, zmarzniętych i zmęczonych pasażerów, postanowił przygotować dla nich coś specjalnego do picia.
Składniki
- Kawa (świeżo palona) - około 100ml
- Irlandzka Whiskey - 40ml
- Cukier brązowy - 2 łyżeczki
- Bita Śmietana - według własnego uznania (około 30ml)
Sposób przygotowania drinka
Jeśli drink jest dla nas zbyt mocny dodajemy więcej kawy :)Irlandzką whiskey i cukier dodajemy do świeżo palonej czarnej kawy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Delikatnie dodajemy bitą śmietanę na wierzch tak aby nie dopuścić do zmieszania warstw.