Sitka barmańskie – kiedy i jak ich używać?

Sitko barmańskie jest jednym z pierwszych zakupów po kupnie shakera i rozpoczęcia przygody z przygotowywaniem drinków i koktajli. Przydaje się podczas oddzielania kawałków lodu, owoców (lub ich elementów) czy ziół, które dodawane są do shakera przy procesie tworzenia drinka. Często ich obecność nie jest pożądana w napojach, powodują jego zmętnienie i często przeszkadzają w piciu. Skomplikowane drinki i koktajle zwykle przygotowywane są na bazie naturalnych owoców lub z dodatkiem kruszonego lodu.

Warto jest posiadać sitko barmańskie, które jest przydatne nie tylko podczas tworzenia napojów alkoholowych, ale również często można z niego korzystać w kuchni, na przykład poprzez wykorzystanie go do posypania napoju cukrem czy przyprawami.

Co to jest sitko barmańskie? Jakie wybrać?

Sitko barmańskie służy w celu przelewania do szklanki drinków, które są przygotowywane w shakerze z dużą ilością lodu lub owoców. Pozwala na wygodne przelanie napoju do sitka bez konieczności martwienia się o pozostałości, które mogłyby dostać się do szklanki z shakera. Powinien być jednym z pierwszych zakupów, jaki należy rozważyć po zakupie shakera bez wbudowanego sitka. Często występują w różnych kształtach i kolorach, jednak łączy je ta sama funkcja. Jest to również akcesorium niezbędne do tworzenia bardziej zaawansowanych drinków, przy których ważny jest zarówno ich smak, jak i wygląd oraz konsystencja.

Istnieją różne rodzaje sitek, można wyróżnić:

  • Sitko stożkowe o drobnych oczkach z długim uchwytem, zwykle używane jako sito dodatkowe, trzymane pod pierwszym sitem.
  • Sitko typu Julep, będące oryginalnym sitkiem barmańskim, mające kształt głębokiej łyżki z krótką rączką. Wyglądem przypomina durszlak.
  • Sitko typu Hawthorne jest preferowanym sitkiem przez barmanów i hobbystów, przystosowane do wyłapywania małych cząstek stałych.

Ważne jest, by sitko barmańskie było wykonane z wysokiej jakości materiału. Nawet krótki kontakt z tworzywem może prowadzić do zmiany konsystencji lub smaku, dlatego warto, by sitko było wykonane najlepiej ze stali nierdzewnej. Dodatkowo produkty ze stali nierdzewnej cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, w tym rysowanie i odkształcenia, a także długo zachowują swój niezmienny wygląd i posiadają charakter antyseptyczny. Są również łatwe do utrzymania w czystości.

Sitko barmańskie typu Hawthorne do shakera bostońskiego

Sitko barmańskie typu Hawthorne składa się z tarczy, uchwytu oraz charakterystycznych zębów, które stabilizują osadzenie się sitka. Zęby wystają z okrągłej i płaskiej tarczy ponad krawędziami naczynia. Dzięki swojej charakterystycznej budowie zrewolucjonizowało podejście do filtrowania stałych cząstek z napojów. Sitko dopasowuje się do rozmiaru shakera lub szklanicy, dzięki czemu możliwe jest dokładne oddzielenie części stałych od części płynnej drinka. Jest zdolne do wyłapywania małych cząstek stałych, w tym małych kawałków pokruszonego lodu. Jest to jedyny rodzaj sitka, który jest płaski, dzięki czemu przy przyciskaniu sitka do naczynia, można mieć pewność, że dobrze do niego przylega. Nie wymaga również zablokowywania czy dodatkowej stabilizacji, dzięki czemu można w łatwy sposób z niego korzystać.

Sitko typu Hawthorne posiada inne rozmieszczenie oczek, niż podstawowe sitka – nie są rozłożone równomiernie na całej powierzchni sitka, a w niektórych miejscach, dzięki czemu elementy stałe zostają na jego powierzchni. Najczęściej stworzona jest z dwóch zakładek, które biegną wokół krawędzi i zamykają obrzeża tarczy, a reszta jest perforowana otworami o niewielkich rozmiarach. Z tarczy wychodzą dwie wypustki, które biegną wokół krawędzi. Są one zagięte w dół i osadzona jest na nich sprężyna naciągowa. Zakładka obecna na górnej części sitka pomaga przesuwać sitko przez krawędź naczynia, do którego wlewany jest drink.

Używanie sitka typu Hawthorne polega na umieszczenie sitka nad otworem naczynia, a następnie wciśnięcie zakładki na dół w celu „zamknięcia bramy”, co pozwala na podwójne odcedzeniu przygotowywanego napoju. Na końcu napój przelewany jest do szklanki serwisowej. Należy pamiętać, by robić to w sposób powolny i niespieszny, ponieważ przy szybkim przelewaniu do napoju dostają się cząstki lodu lub owoców.

Najczęściej stosowany jest w celu przefiltrowania napojów, do których stworzenia używane są kawałki lodu dodawanych razem z innymi składnikami do shakera. Przykładami mogą być Martini, Cosmopolitan, Daiquiri czy Kamikaze. Zwykle nie używa się ich do przecedzania koktajli mieszanych, nie przynosi to korzyści, ale też nie szkodzi.

Sitko typu Julep

Sitko typu Julep jest klasycznym i najstarszym typem sitka barmańskiego. Ma kształt dużej, perforowanej łyżki z niewielkimi otworami. Jego zadaniem jest przefiltrowanie dużych kawałków lodu i owoców, dzięki czemu nie trafiają one wraz z drinkiem do szklanki. Początkowo ich celem było jedynie zatrzymywanie kawałków lodu, jednak ich funkcja ewoluowała wraz z czasem. Sitka typu Julep można wykorzystać również w celu sypania przypraw lub cukru.

Przy stosowaniu sitka typu Julep ważna jest technika. Niezbędny jest mocny chwyt oraz odpowiedni kąt, pod którym sitko dotyka drugiej strony szkła, z której wylewany jest napój. Mocny zacisk jest niezbędny, ponieważ zapobiega on ześlizgnięciu się go z palca, dzięki czemu kawałki lodu i owoców nie przedostają się do naczynia.

Przy zakupie sitka typu Julep należy zwrócić uwagę na trzy główne czynniki: rękojeść, kształt i rozmiary otworów. Krótsza rękojeść jest łatwiejsza w użytkowaniu, niż dłuższa, dlatego jest częściej wybieraną opcją. Jeśli chodzi o kształt, najczęściej wykorzystywane jest owalne sitko ze względu na dużo lepsze dopasowanie, jednak wybór zależy od preferencji osobistych. Otwory powinny być jednorodne na całej tarczy, jednak niektóre sitka mogą mieć dużo mniejszych otworów, a część z nich – większe otwory i ich mniejszą ilość. Przelewanie napojów przez mniejsze otwory mają mniejszą szansę na przepuszczenie kawałków lodu.

Sitka typu Julep warto łączyć z sitkami stożkowymi, podstawionymi bezpośrednio nad naczyniem, do którego jest wlewany napój. Ma za zadanie przefiltrować mniejsze kawałki owoców lub elementów pochodzących ze składników stałych, dzięki czemu nie przedostają się do drinka.

Inne drinki

Tom Collins

Tom Collins to jeden z najpopularniejszych drinków na bazie ginu – znany i podawany w barach na całym świecie. Tom...

Moscow Mule

Moscow Mule to koktajl zrobiony z wódki, imbirowego piwa i soku z limonki, przyozdobiony plasterkiem lub kawałkiem limonki. Moskiewski Muł...

Jagerbomb

Jagerbomb to prawdopodobnie najbardziej znany drink z likierem ziołowo-korzennym Jagermeister. Jest on niezwykle prosty w przygotowaniu – potrzebujemy jedynie Redbulla...

Żar tropików

Żar tropików to niesamowicie wyglądający wielowarstwowy drink kojarzący się z egzotyczną plażą i wakacjami. Koktajl jest prosty w przygotowaniu –...

Aperol Spritz

Aperol Spritz stał się jednym z najbardziej popularnych koktajli na świecie, a pozycja w czołowej dziesiątce najlepiej sprzedających się drinków...

Tequila sunrise

Wschód słońca to ulotna chwila, którą dzięki strukturze (a szczególnie koloru) chcieli uchwycić twórcy tytułowego drinka. Tequila sunrise jest wymagającym...

Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea to koktajl, który swój początek miał w latach siedemdziesiątych XX wieku w Oak Beach Inn na...

Pina colada

Pina colada jest koktajlem, którego historia jest związana z piratami na karaibskich wodach. Legenda głosi, iż pod koniec XIX wieku...

Sex on the beach

Sex on the beach to typowo wakacyjny koktajl, serwowany na kostkach lodu ze słomką i plastrem cytrusa. Historia powstania tego...

Blue Hawaiian

Gdy na myśl przychodzi hasło – kultura tiki, przed oczami pojawiają się piaszczyste plaże, błękitna woda, kolorowe girlandy kwiatów, drewniane...

Śrubokręt / Screwdriver

Screwdriver stał się koktajlem, który posiada niezliczoną ilość wersji. Komponować składniki można bez najmniejszego kłopotu, ale oficjalna receptura zatwierdzona przez...

Cosmopolitan

Cosmopolitan jest prostym do wykonania alkoholem na bazie aromatyzowanej cytryną wódki, likieru triple sec, soku żurawinowego oraz ze świeżo wyciśniętej...

Blue Kamikaze

Japońska nazwa Kamikadze trafnie opisuje zdradzieckie działanie tego popularnego drinka. Mieszanka wódki, soku cytrynowego i słodkiego likieru powoduje, że alkohol...

Mojito / Mohito

Mało jest na świecie drinków, które doczekały się takiej popularności jak mojito. Pomimo względnej prostoty wykonania i bogactwa wariacji na...

White Russian / Biały Rosjanin

Napój na bazie wódki aromatyzowanej likierem kawowym powstał już w 1949 roku. Nadano mu nazwę Black russian, gdyż w popkulturze...

Sprawdź nasze najnowsze filmy na kanale