Garnirowanie drinków stało się popularną praktyką w codziennej pracy profesjonalnych barmanów. Z tej sztuki można również skorzystać będąc barmanem hobbystą, tworzącym drinki dla siebie lub grona najbliższych. Ozdobione z umiarem drinki prezentują się dużo lepiej, często ozdoby nadają dodatkowego posmaku, który współgra z całością napoju. Crustowanie jest jednym ze sposobów ozdabiania drinka, dzięki któremu nabiera on dodatkowych walorów smakowych dzięki użyciu soku lub likieru oraz soli albo cukru.
Czym jest garnirowanie drinków?
Garnirowanie drinków jest sztuką dekorowania przygotowanych drinków za pomocą różnych dodatków, które umożliwiają nawet najprostszym drinkom zaprezentowanie się z jak najlepszej strony, mogąc przy okazji zachwycić wyjątkowym smakiem. Jest to jedynie dodatek do powstałego koktajlu, dlatego dekorować należy z wyczuciem, by nie przytłoczyć ilością dodatków wyglądu drinka. Ozdoby mają za zadanie uzupełniać wygląd, nie go przytłaczać, dlatego warto zachować umiar.
Przy przygotowywaniu i garnirowaniu egzotycznych drinkach należy pamiętać o równie egzotycznych dodatkach — Pina Colada będzie lepiej prezentować się z kawałkami grejpfrutów czy ananasów, niż z popularnymi w Polsce owocami. Przy dekorowaniu drinków, można puścić wodze swojej wyobraźni, jednak nie należy przy tym wyłączać zdrowego rozsądku. Zbytnie poleganie na wyobraźni może prowadzić do przesadnie udekorowanych drinków, a rozsądek pozwoli zachować odpowiednią równowagę.
Dzięki pomysłowości można stworzyć wiele drinków, które zaskoczą gości nie tylko smakiem, ale również i wyglądem oraz formą podania. Dekoracją drinka jest również samo szkło — nie należy ich podawać w zwykłej szklance. Przy zajmowaniu się garnirowaniem drinków należy zadbać o uzupełnienie barku o eleganckie kieliszki do Martini czy Margarity, a także szklanek do długich i krótkich drinków.
Garnirowanie drinków – popularne dodatki
Ozdabianie drinków często kończy się na użyciu świeżych owoców, których plasterki można założyć na brzeg kieliszka lub szklanki (najpopularniejsze z nich to cytryny ze względu na swoją charakterystyczną budowę lub pomarańczy, której skórka sztywnie trzyma się brzegu szkła). Pokrojone owoce i wrzucone do napoju często dodają dodatkowego smaku i jednocześnie stanowią dobrą ozdobę. Można przy garnirowaniu drinków użyć takich dekoracji, jak:
- Parasolki — kolorowe parasolki sprawiają, że drinki wyglądają egzotycznie i wakacyjne, sprawdzą się przy napojach o cytrusowych smakach lub wykonanych z dodatkiem owoców egzotycznych.
- Skręcone skórki pomarańczy czy limonki — fantazyjnie skręcona skórka sprawia, że drink przyciąga wzrok, pasują również przy napojach z dodatkiem soku z cytrusów. Warto zadbać o to, by serpentyna stworzona ze skórek była jak najdłuższa, można ją również owinąć na słomkę.
- Zielone lub czarne oliwki — sprawdzą się przy drinkach o Greckich lub Włoskich korzeniach, często dobrze się komponują, jak są nadziewane pieprzem lub papryką. Najczęściej dodaje się je bezpośrednio do drinka.
- Liście mięty — doskonale pasują do orzeźwiających drinków oraz tych z dodatkiem mięty, np. Mojito i Mint Julep.
- Wisienki koktajlowe — komponują się z czerwoną barwą drinków z dodatkiem grenadyny, uzupełniając również jej smak o słodką, wiśniową nutę, dodatkowo prezentują się egzotycznie. Mogą również być stosowane do kontrastowania w drinkach o zupełnie innej barwie.
Crustowanie drinków – czym jest?
Crustowanie drinków jest jednym ze sposobów dekorowania drinków, które polega na zanurzeniu krawędzi kieliszka w soku, a następnie w cukrze lub soli. Pozwala to na wywołanie efektu szronu, co się osadził na szkle. Poprawia to zarówno wygląd drinka, jak i walory smakowe dzięki użyciu soku i cukru lub soli. Należy pamiętać o tym, że crusta ma za zadanie dodać napojowi uroku i odpowiedniego wyglądu, powinna również stanowić integralną część smakową z drinkiem — musi z nim współgrać i tworzyć spójną całość.
Najprostszym sposobem na zrobienie crusty jest zanurzenie szkła w soku z cytryny lub limonki, a następnie w cukrze. W przypadku niektórych drinków, krawędzie kieliszka można pokryć solą, która kontrastuje ze smakiem drinka, ale jednocześnie dodaje mu wyrazistości. Często zwykła sól kuchenna jest zbyt słona, by dodać ją do Margarity, dlatego można ją zastąpić różową solą himalajską o delikatniejszym smaku. Można zamiast soku skorzystać z likieru, który jest dodawany do drinka, a następnie zanurzyć szkło w cukrze, który jest w formie kryształów lub pudru. Można również wykorzystać do tego celu syrop cukrowy i sok z grejpfruta lub pomarańczy.
Podczas tworzenia crusty, zamiast cukru można dodać dodatki aromatyzujące, które nadają dodatkowego smaku i aromatu. Mogą być to między innymi kakao, cynamon, starta skórka pomarańczy połączona z cukrem, brązowy cukier trzcinowy, drobno posiekany rozmaryn, cukier z wiórkami gorzkiej czekolady czy syrop malinowy wraz z wiórkami kokosowymi.
Podsumowanie
Ozdabianie drinków jest sposobem na uatrakcyjnienie wyglądu danego napoju. Ważnym jest przy dodawaniu dodatków, by nie przesadzić z ich ilością, by nie przytłaczały swoim wyglądem wyglądu drinka. Powinny stanowić z nim integralną całość zarówno estetyczną, jak i smakową. Dzięki znajomości podstaw garnirowania, można zaskoczyć swoich gości wykwintnie przygotowanymi drinkami, wykończonymi w sposób profesjonalny. Podobny efekt daje crustowanie, które jednocześnie dodaje walorów smakowych napoju alkoholowe.