Przepis na drink Mojito / Mohito
Kilka słow wstępu o drinku Mojito / Mohito
Mało jest na świecie drinków, które doczekały się takiej popularności jak mojito. Pomimo względnej prostoty wykonania i bogactwa wariacji na temat składników, tradycyjny przepis na ten koktajl jest jeden i ten sam od XIX wieku. Pomysł na połączenie białego rumu z sokiem limonkowym, cukrem, miętą i wodą sodową powstał na Kubie, a konkretniej na ulicach Hawany. Wartym uzupełnienia faktem, jest prawdopodobna historia stworzenia napoju alkoholowego z sokami owoców tropikalnych i orzeźwiającymi ziołami przez żeglarzy Sir Francisa Drake’a na obszarze Morza Karaibskiego, podczas jego wyprawy dookoła Ziemi. Jako warianty, najczęściej stosuje się do uzupełniania koktajlu toniki, a także eksperymenty z aromatyzowanymi gatunkami rumu.
Składniki
- Biały rum - 40 ml
- Sok z limonki - 30 ml (połówka limonki)
- Połówka limonki - pokrojona w plasterki
- Mięta - 3-4 liście
- Cukier brązowy - 2 łyżeczki
- Woda sodowa (do uzupełnienia)