Przepis na drink Daiquiri
Kilka słow wstępu o drinku Daiquiri
Daiquiri to rodzaj koktajlu alkoholowego na bazie białego rumu i soku z cytrusów. Jest jednym z sześciu podstawowych drinków opisanych w renomowanej książce The Fine Art of Mixing Drinks z 1948 roku autorstwa Davida A. Embury. Nazwa napoju, podobnie jak plaży i kopalni żelaza na Kubie, pochodzi prawdopodobnie z języka ludu Taino i została wprowadzona początkiem XX wieku. Przyjmuje się, że od tego czasu koktajl zyskiwał na popularności w karaibskich klubach, a kulminacja jego sławy przypada na lata czterdzieste, kiedy to rozkoszowali się nim go Ernest Hemingway i John F. Kennedy. Drink ze względu na prostotę wykonania i podawania (oryginalnie w wysokich szklankach) jest po dziś dzień chętnie spożywany.
Składniki
- Biały rum - 45ml
- Sok z limonki - 25ml
- Syrop cukrowy - 5ml
- Drobno mielony cukier - 1 łyżeczka
- Plasterek Limonki do dekoracji (opcjonalnie)