Przepis na drink Aperol Spritz
Kilka słow wstępu o drinku Aperol Spritz
Aperol Spritz stał się jednym z najbardziej popularnych koktajli na świecie, a pozycja w czołowej dziesiątce najlepiej sprzedających się drinków na świecie dobitnie o tym świadczy. Jego historia sięga roku 1919, kiedy to włoskie rodzeństwo Barbieri wprowadziło na rynek aperitif na bazie goryczki, gorzkiej pomarańczy, rabarbaru i wyciągu z ziół. Napój już w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku był chętnie serwowaną alternatywą dla weneckiej mieszanki wina i gazowanej wody. Apogeum sławy Aperol Spritz zawdzięcza przejęciu marki przez firmę Campari, która dołożyła wszelkich starań aby rozreklamować koktajl w przestrzeni publicznej, między innymi dzięki wprowadzeniu na rynek w 2011 drinka w butelce gotowego do podania.
Składniki
- 2/3 Prosecco
- 1/3 Aperolu
- Woda gazowana (opcjonalnie - do uzupełnienia)
- Plaster pomarańczy do dekoracji (opcjonalnie)
- Lód