Przepis na drink Mai Tai
Kilka słow wstępu o drinku Mai Tai
Twórcą koktajlu Mai Tai jest prawdopodobnie Victor J. Bergeron, który wprowadził ten napój do swojej restauracji Trader Vic’s w kalifornijskim Oakland. Wydarzenie miało mieć miejsce w 1944 roku, ale prawdopodobnie było poprzedzone próbami stworzenia tej receptury przez fundatora tradycji tiki – Donna Beach’a. Wskazuje na to fakt, iż składniki są bardzo podobne do już prawie zapomnianego alkoholu o nazwie Q.B. Cooler. Słowa Mai Tai pochodzą z języka tahitańskiego i oznaczają tyle co “wyśmienity”. Owocowy tropikalny smak koktajlu był promowany przez Elvisa Presleya w filmie Blue Hawaii.
Składniki
- Biały rum – 30ml
- Ciemny rum – 30ml
- Likier triple sec (np. Cointreau) – 15ml
- Syrop orszadowy (orszada) – 10ml
- Sok z limonki – 10ml
- Lód (najlepiej kruszony)
- Plasterek limonki lub listki mięty do dekoracji.