Przepis na drink Krwawa Mary / Bloody Mary
Kilka słow wstępu o drinku Krwawa Mary / Bloody Mary
Bloody mary, czyli Krwawa Mary to koktajl alkoholowy, który jest przygotowany najczęściej z wódki, a jego fenomenem jest wykorzystanie soku z pomidorów oraz przypraw. Napój zyskał popularność w latach 50, a jego nazwa spowodowana jest kolorem, który utożsamia się z krwią. Niektóre wersje głoszą, że nazwa związana jest z brytyjską królową Marią I Tudor, która była nazywana “Krwawą Marią”.
Przygotowanie jest proste, a składniki zależą od naszych preferencji. Najpopularniejszy skład zawiera wódkę, sok pomidorowy, sok z cytryny, sos Worcestershire, Tabasco oraz sól i pieprz. Najczęściej stosuje się propocje 1:2 alkoholu do soku pomidorowego.
Składniki
- Sok pomidorowy - 300 ml
- Wódka - 100 ml
- Tabasco (ilość najlepiej w zależności od preferencji)
- Sosu worcester - kilka kropli
- Pieprz i sól do smaku
- Łodyga selera naciowego (dekoracja)
- Lód