Przepis na drink B-53
Kilka słow wstępu o drinku B-53
B-53 jest shotem wywodzącym się z dużej rodziny mieszanek alkoholowych nazywanych w literaturze barmańskiej “b-50 drinks”. Cechuje się warstwową budową i w przeciwieństwie do pokrewnych koktajli w jego składzie zawsze znajduje się mocny, aromatyczny alkohol. Najczęściej wykorzystuje się ziołowe destylaty, takie jak włoska sambuca lub absynt nazywany ze względu na piękną szmaragdową barwę i rzekome właściwości psychoaktywne Zieloną Wróżką. Dla chętnych spróbowania shota, a nie będących wielbicielami smaku anyżu, istnieje wersja wykorzystująca zamiennie czystą wódkę (my użyliśmy wódki – efekt widoczny na zdjęciu). Efektowny sposób podawania porcji warstwowego napoju obejmuje niejednokrotnie podpalenie napełnionego kieliszka przez barmana.
Składniki
- Likieru kawowy Kahlua (warstwa na spodzie) - 1/3 kieliszka
- Bailey's Irish Cream (warstwa środkowa) - 1/3 kieliszka
- Sambuca lub absynt (warstwa górna) - 1/3 kieliszka