Koneserzy whisky wiedzą, że idealna whisky powinna być podawana schłodzona, w temperaturze ok. 18-22 stopni Celsjusza. Jednak nie jest proste osiągnięcie takiej temperatury. Lód bardzo szybko oziębia napój, a dodatkowo go rozcieńcza, dlatego warto znaleźć alternatywę dla lodowych kostek. Z pomocą przychodzą kamienie do whisky. Nie rozcieńczają one napoju, pozwalając cieszyć się takim samym stężeniem przez cały okres degustacji, a dodatkowo niezwykle dobrze prezentują się jako ozdoba barku.
Czym są kamienie do whisky?
Kamienie do whisky są to wykonane z kamienia kostki, które służą do schłodzenia alkoholu bez konieczności rozcieńczania go za pomocą lodu. Są one wykonane w sposób elegancki, pasujący do wykwintnej szklanki do whisky oraz innych atrybutów. Konieczność chłodzenia napoju alkoholowego bez rozcieńczania go jest bardzo ważna w przypadku takich alkoholi, jak whisky czy rum. Dzięki swojemu wyglądowi, mogą również posłużyć jako ozdoba barku. Często również posiadają ozdobne pudełko służące do ich przechowywania, przez co wzrasta ich wartość estetyczna.
Co wziąć pod uwagę przy wyborze kostek do whisky?
Podczas wybierania odpowiednich kamieni do whisky, należy zwrócić uwagę na ich rogi. Powinny być one lekko zaokrąglone, by nie rysowały szkła ostrymi krawędziami, co po paru użyciach może skończyć się fatalnie dla szklanki.
Ważnym aspektem wybierania kostek jest również ich rozmiar — nie powinny być one ani za duże, ani za małe. Za duże kostki mogą nie zmieścić się do niektórych szklanek i mogą być trudne zarówno w przechowywaniu, jak i użytkowaniu (dłuższy czas chłodzenia kostek). Małe kostki, pomimo że są poręczniejsze, bardzo szybko wytracają chłód, przez co temperatura napoju bardzo szybko się podnosi do temperatury pokojowej.
Dołączone opakowanie do kostek pozwala na ich bezpieczne przechowywanie. Często jest to drewniane pudełko lub woreczek, który pełni przede wszystkim funkcję dekoracyjną.
Z czego powstają kamienie do whisky?
Kamienie do whisky powstają z różnorodnych materiałów. Najczęściej do produkcji wybiera się naturalny steatyt, granit lub bazalt.
Steatyt posiada doskonałe parametry magazynowania i przechowywania temperatury, dzięki czemu przez długi czas pozostaje zimny, nawet w przypadku trzymania kamieni z niego wykonanych w temperaturze pokojowej. Nie wchłaniają zapachów ani z alkoholu, ani z otoczenia, co sprawia, że są łatwe w przechowywaniu. Są również proste w czyszczeniu — można je opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Jest również całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka. Należy jednak uważać, bo steatyt jest materiałem miękkim i można go zarysować nawet paznokciem, przez co upadki czy niewłaściwe użytkowanie mogą się skończyć szybkim zniszczeniem kostek.
Kostki wykonane z naturalnego granitu są poddane obróbce narzędziami diamentowymi. Są to kamienie twarde, o wysokiej gęstości. Granitowe kostki posiadają wszystkie cechy, jakie powinny mieć kostki do whisky — długo utrzymują niską temperaturę, a także nie przesiąkają zapachami. Są również wytrzymałe mechanicznie i odporne na upadki czy zarysowania. Jednak źle zaokrąglone rogi mogą prowadzić do rysowania szkła czy niszczenia szklanki, dlatego należy zwrócić uwagę, w jaki sposób kostki są przygotowane do pełnienia swojej funkcji.
Kostki bazaltowe są wykonane z twardego kamienia, podobnie jak kostki z granitu, dlatego należy sprawdzić, czy rogi są odpowiednio zaokrąglone. Są również naturalnie czarne, a ich kontrast z alkoholem nadaje im niezwykłej elegancji.
Jak ich używać? Czy są lepsze od lodu?
Lód pozwala na szybkie schłodzenie napoju, jest również uważany za najlepszy dodatek do whisky. Jest tani, prosty w użyciu i prócz schładzania alkoholu, może posłużyć przy innych sytuacjach. Jednak bardzo szybko topnieje, dlatego po pewnym czasie napój (np. whisky) staje się rozcieńczona przez wodę, z której lód jest stworzony. Rozcieńczenie znacznie obniża walory smakowe, dlatego degustatorzy whisky decydują się na unikanie lodu. Kamienne kostki do whisky posiadają tę zaletę, że nie rozpuszczają się, a jednocześnie chłodzą napój do odpowiedniej temperatury. Wolno również wytracają zimno, przez co mogą służyć przez cały okres degustacji. Można je również wykorzystać parokrotnie, przez co mają przewagę nad lodem, który jest jednorazowego użytku. Jednak ich zakup jest droższy, niż stworzenie lodu własnoręcznie. Lód przenika zapachem alkoholu, kamienie do whisky pozostają na niego obojętne przez cały okres użytkowania. Dzięki niewchłanianiu zapachów z otoczenia, można je również przechowywać wspólne z mrożonkami w zamrażalniku. Ich minusem jest fakt, że szybkość chłodzenia napojów jest niższa, niż kostek lodu ze względu na parametry fizyczne kostek. Kamienie oddają zimno stopniowo w dłuższym okresie czasu.
Kamienne kostki można również używać do utrzymywania temperatury ciepłych napojów. Po podgrzaniu ich we wrzącej wodzie do otrzymania przez nie odpowiedniej temperatury, po dodaniu do napoju pozwalają utrzymać napój ciepłym przez dłuższy czas.
Sposób użycia kamieni do whisky jest podobny, jak w przypadku lodu. Należy je umieścić w zamrażarce na dwie lub trzy godziny w celu obniżenia ich temperatury. Następnie kostki można bezproblemowo wrzucić do szklanki z drinkiem lub napojem. W celu dobrego schłodzenia 50 ml whisky, należy użyć od trzech do czterech kamieni. Jedyną różnicą w przypadku stosowania kamieni zamiast lodu jest taka, że po użyciu kostki należy ją osuszyć, po czym schować do opakowania.
Podsumowanie
Kamienie do whisky są doskonałą alternatywą dla lodu. Pozwalają cieszyć się niezmienionym smakiem i zapachem alkoholu przez cały okres degustacji, a ich dodatkową zaletą jest również łatwość w czyszczeniu. Nie są również drogie, ich cena waha się w okolicach 50 zł w zależności od materiału oraz opakowania, w którym są przesyłane. Często istnieje możliwość wygrawerowania tekstu na pudełku służącym do przechowywania, przez co stanowi perfekcyjny prezent dla konesera mocnych alkoholi.